Rzeszowskie Karpaty na Widelcu przyciągnęły tłumy
Nawet 15 tys. osób wzięło udział w festiwalu Karpaty na Widelcu, który odbył się w ostatni weekend w Rzeszowie. – To wydarzenie było strzałem w dziesiątkę. Dziękuję wszystkim, którzy w organizację festiwalu byli zaangażowani oraz mieszkańcom, którzy tak licznie wzięli w nim udział – mówi Konrad Fijołek, prezydent Rzeszowa.
Karpaty na Widelcu – festiwal , którego ambasadorem był Robert Makłowicz, odbywał się w centrum Rzeszowa w sobotę i w niedzielę. Celem festiwalu była prezentacja i promocja tradycyjnej kuchni karpackiej, połączona z konkursem „Najlepsze Smaki Podkarpacia”, pokazami kulinarnymi, kiermaszem lokalnych produktów oraz występami muzycznymi. Odwiedzający festiwal mogli za niewielką opłatą kupić symboliczną cegiełkę, która uprawniała do skosztowania jednego z karpackich smakołyków przygotowanych przez rzeszowski Zespół Szkół Gospodarczych, Klub Podkarpackich Gastronomów i restauracje: Esencja – Hotel Ambasadorski, FOLK – Hotel Bristol Tradition&Luxury, Gościniec, Jan Kiepura – Hotel Czarny Potok w Krynicy Zdrój, Kozlovna, Kresowa Osada w Baszni Dolnej, Lord Jack, Patio – Grand Hotel Boutique, Stary Browar Rzeszowski, Zacisze – Hotel Zacisze w Bratkowicach.
Dochód ze sprzedaży cegiełek – aż ok. 100 tys. zł. w całości zostanie przeznaczony na doposażenie pracowni i szkolenie najzdolniejszych uczniów ZSG w Rzeszowie. Restauratorzy i szefowie kuchni przygotowali w sobotę w sumie aż 12 tys. porcji smakołyków, które degustowali goście festiwalu. Rozeszły się prawie wszystkie porcje.
W niedzielę rozdano ok. 8 tys. porcji zupy z kotła. Kucharze ugotowali 2,5 tys. litrów zupy. Do kotła trafiło: 300 kg dziczyzny, 250 kg warzyw, 20 kg grzybów, 50 kg różnych przypraw. Festiwalowe ciasto „Karpatka”, przygotowane przez Cukiernię Julian Orłowski&Kazimierz Rak ważyło 120 kg.Smakiem ciasta rozkoszowało się ok. 1,5 tys. osób.
– Festiwal Karpaty na Widelcu przerósł najśmielsze oczekiwania wszystkich. Entuzjazm i uśmiechy, które widziałem świadczą o tym, że Podkarpacie jest pełne ludzi łaknących dobrego smaku, a Rzeszów jest prawdziwą stolicą kulinarną Karpat i niechaj tak zostanie – mówił w niedzielę w Rzeszowie Robert Makłowicz.
Podczas festiwalu ponad 60 wystawców z regionu i całej Polski prezentowało się na Jarmarku rękodzieła i produktów regionalnych. Jarmark w ciągu dwóch dni odwiedziło ok. 20 tys. osób. – Ogromnie cieszę się, że festiwal i wydarzenia mu towarzyszące tak spodobały się mieszkańcom. Dziękuję Zespołowi Szkół Gospodarczych w Rzeszowie, Zespołowi Szkół Agroprzedsiębiorczości w Rzeszowie m.in. za piękne przyozdobienie sceny, dyrekcjom i kadrze tych placówek a także uczniom tych szkół – naszym wspaniałym wolontariuszom za pracę podczas Karpat na Widelcu – mówi Krystyna Stachowska, wiceprezydent Rzeszowa.
– Choć wspaniałe Karpaty na Widelcu już za nami to do następnej edycji powinien pozostać po nich wyraźny ślad. Restauratorzy, którzy brali udział w festiwalu zapowiedzieli, że część potraw, które prezentowali podczas imprezy, znajdzie się w menu prowadzonych przez nich lokali – dodaje Marcin Purgacz, dyrektor Zespołu Szkół Gospodarczych.
Do konkursu „Najlepszy Smak Podkarpacia” zgłosiło się ponad 70 producentów. Kapituła konkursowa, pod przewodnictwem Jana Babczyszyna z Polskiej Akademii Smaku, nagrodziła:
W kategorii produkty mleczne tytuły „Najlepszy Smak Podkarpacia 2022” otrzymały:
- Serowarnia Piastowska – Mała Szwajcaria z Puław za Ser wędzony Ryszard
- Serowarnia Swoboda z Fredropola za: Grojer bieszczadzki, Gruszowski matołek, ser Borysławka
- Gospodarstwo ekologiczne ZUZA – Lucyna Cwynar z Zabratówki za: twarożek ziołowy kozi, twarożek podpuszczkowy kozi z czosnkiem niedźwiedzim
- RHD Sery od Kwołka z Przeworska za: jogurt naturalny z pieczonym jabłkiem i rodzynkami, ser podpuszczkowy z pomidorem, czosnkiem i bazylią
- Gospodarstwo rolne Michał Siry z Dynowa za: ser podpuszczkowy – pomidor, oregano, chilli i ser podpuszczkowy – czosnek, pomidor bazylia
- Kartovia – Kozy w Sadzie z Łosiny Dolnej za: długodojrzewający ser kozi Granit, malinową roladę serową
Grand Prix w tej kategorii otrzymała Ratajka – Manufaktura smaku tradycyjnego z Bojanowa za „LSD” Lasowiacki serek domowy – twaróg kozi kulany
W kategorii produkty mięsne tytuły „Najlepszy Smak Podkarpacia 2022” otrzymały:
- Masarnia Lubera z Kolbuszowej za Kiełbasę wiejską Gospodarza
- Markowa – Zakład Uboju i Przerobu Mięsa Jan Fołta z Markowej za Kiełbasę markowską suchą
- Regionalne Koło Pszczelarzy Barć z Ulanowa za Miodowe kacze piersi duszone w ciemnym piwie i miodzie
- Zakłady Mięsne Jasiołka z Dukli za Kiełbasę pradziadka z Dukli
Grand Prix w tej kategorii otrzymała Markowa – Zakład Uboju i Przerobu Mięsa Jan Fołta z Markowej za Galaretę domową
W kategorii owoce i warzywa tytuły „Najlepszy Smak Podkarpacia 2022” otrzymały:
- Radosna Twórczość Victorius Witold Deręgowski z Boguchwały za Bio Dżem Truskawkowy z płatkami róży i Bio Truskawki suszone w niskich temperaturach
- Kawa i Zabawa i Ryś Podkarpacki z Dybawki za Dżem dereniowy
Grand Prix w tej kategorii otrzymała Kawa i Zabawa i Ryś Podkarpacki z Dybawki za Piwny dżem dereniowy
W kategorii piekarnicze i cukiernicze tytuły „Najlepszy Smak Podkarpacia 2022” otrzymały:
- Cukiernia Pokusa Marta Rączka-Żurawska z Mielca za kremówkę tradycyjną, szarlotkę bezową, Tort Royal
- M.Pelczar: Chocolatier Anna Peczar za czekoladę gorzką 70,4 proc. z owocami borówki brusznicy, czekoladę białą 25,9 proc. z owocami derenia, czekoladę mleczną 33,6 proc. z owocami jarzębiny
- Radosna Twórczość Victorius Witold Deręgowski z Boguchwały za ciastka orkiszowe, Bio Grissini z kozim serem, mazurek bezglutenowy
Grand Prix w tej kategorii otrzymała Cukiernia Pokusa Marta Rączka-Żurawska z Mielca za Ptysie z kremem śmietankowym
W kategorii oleje i tłuszcze tytuły „Najlepszy Smak Podkarpacia 2022” otrzymały:
- Sensi Hemp z Rzeszowa za Sensi Oil – olej konopny tłoczony na zimno
- Przedsiębiorstwo nasienne Centrala Nasienna sp. z o.o. z Sanoka za Olej sanocki rzepakowy
- Olejarnia Boskie Źródło z Rzeszowa za oleje „Złoty len” i „Olej rydzowy”
Grand Prix w tej kategorii otrzymała Olejarnia Boskie Źródło z Rzeszowa za Olej z pestek dyni
W kategorii miody tytuły „Najlepszy Smak Podkarpacia 2022” otrzymały:
- Regionalne Koło Pszczelarzy Barć z Ulanowa za miód nawłociowy i miód wielokwiatowy
- Pasieka Leśne Miody z Kobylanów za Miód spadziowy iglasty
- Eko Bałon – Ekologiczne Gospodarstwo Pszczelarskie z Niżnej Łąki za miód spadziowy ze spadzi jodłowej BIO i pyłek kwiatowy z propolisem w miodzie
Grand Prix w tej kategorii otrzymała Pasieka Maciejka Maciej Warcholak z Mielca za miód nawłociowy
W kategorii napoje tytuły „Najlepszy Smak Podkarpacia 2022” otrzymały:
- Winnica Notabene – Wiesław Kujda za Wino czerwone wytrawne Collis
- Regionalne Koło Pszczelarzy Barć z Ulanowa za Nalewkę z czarnej porzeczki z miodem i miodem pitnym
- Gospodarstwo Rolne Henryk Pusz z Orzechowic za Wino białe półsłodkie Renee
- Kawa i Zabawa i Ryś Podkarpacki z Dybawki za Dereniadę
Grand Prix w tej kategorii otrzymała Winnica Notabene za Wino białe półwytrawne Ortus
W kategorii inne tytuły „Najlepszy Smak Podkarpacia 2022” otrzymały:
- Kawa i Zabawa i Ryś Podkarpacki z Dybawki za kawę dereniową
- PPHU „AWB” Alina Becia z Handzlówki za herbatę dereniową
Grand Prix w tej kategorii otrzymała Kawa i Zabawa i Ryś Podkarpacki z Dybawki za Ocet dereniowy
Organizatorzy: Rzeszów Stolica Innowacji, Estrada Rzeszowska, Zespół Szkół Gospodarczych w Rzeszowie
Ambasador Festiwalu: Robert Makłowicz
Zespół Szkół Gospodarczych w Rzeszowie, Zespół Szkół Agroprzedsiębiorczości w Rzeszowie, Klub Podkarpackich Gastronomów, Cech Rzemiosło w Rzeszowie, Cukiernia Julian Orłowski& Kazimierz Rak
Partnerzy: Narodowe Centrum Kultury
Kotanyi – producent przypraw
Browar Łańcut
Folpak.pl – producent opakowań na żywność
KAWMET Odlewnia Żeliwa – producent między innymi kociołków
Valo Food Sp. z o.o. właściciel marki Codzienna Porcja Natury – producent zdrowej żywności – między innymi przypraw, kasz, bakalii, nasion, orzechów
Rzeszowianka – producent wody mineralnej
____________________________






