Rzeszowskie Karpaty na Widelcu przyciągnęły tłumy

Nawet 15 tys. osób wzięło udział w festiwalu Karpaty na Widelcu, który odbył się w ostatni weekend w Rzeszowie. – To wydarzenie było strzałem w dziesiątkę. Dziękuję wszystkim, którzy w organizację festiwalu byli zaangażowani oraz mieszkańcom, którzy tak licznie wzięli w nim udział – mówi Konrad Fijołek, prezydent Rzeszowa.

Karpaty na Widelcu – festiwal , którego ambasadorem był Robert Makłowicz, odbywał się w centrum Rzeszowa w sobotę i w niedzielę. Celem festiwalu była prezentacja i promocja tradycyjnej kuchni karpackiej, połączona z konkursem „Najlepsze Smaki Podkarpacia”, pokazami kulinarnymi, kiermaszem lokalnych produktów oraz występami muzycznymi. Odwiedzający festiwal mogli za niewielką opłatą kupić symboliczną cegiełkę, która uprawniała do skosztowania jednego z karpackich smakołyków przygotowanych przez rzeszowski Zespół Szkół Gospodarczych, Klub Podkarpackich Gastronomów i restauracje: Esencja – Hotel Ambasadorski, FOLK – Hotel Bristol Tradition&Luxury, Gościniec, Jan Kiepura – Hotel Czarny Potok w Krynicy Zdrój, Kozlovna, Kresowa Osada w Baszni Dolnej, Lord Jack, Patio – Grand Hotel Boutique, Stary Browar Rzeszowski, Zacisze – Hotel Zacisze w Bratkowicach.

Dochód ze sprzedaży cegiełek – aż ok. 100 tys. zł. w całości zostanie przeznaczony na doposażenie pracowni i szkolenie najzdolniejszych uczniów ZSG w Rzeszowie. Restauratorzy i szefowie kuchni przygotowali w sobotę w sumie aż 12 tys. porcji smakołyków, które degustowali goście festiwalu. Rozeszły się prawie wszystkie porcje.

W niedzielę rozdano ok. 8 tys. porcji zupy z kotła. Kucharze ugotowali 2,5 tys. litrów zupy. Do kotła trafiło: 300 kg dziczyzny, 250 kg warzyw, 20 kg grzybów, 50 kg różnych przypraw. Festiwalowe ciasto „Karpatka”, przygotowane przez Cukiernię Julian Orłowski&Kazimierz Rak ważyło 120 kg.Smakiem ciasta rozkoszowało się ok. 1,5 tys. osób.

– Festiwal Karpaty na Widelcu przerósł najśmielsze oczekiwania wszystkich. Entuzjazm i uśmiechy, które widziałem świadczą o tym, że Podkarpacie jest pełne ludzi łaknących dobrego smaku, a Rzeszów jest prawdziwą stolicą kulinarną Karpat i niechaj tak zostanie – mówił w niedzielę w Rzeszowie Robert Makłowicz.

Podczas festiwalu ponad 60 wystawców z regionu i całej Polski prezentowało się na Jarmarku rękodzieła i produktów regionalnych. Jarmark w ciągu dwóch dni odwiedziło ok. 20 tys. osób. – Ogromnie cieszę się, że festiwal i wydarzenia mu towarzyszące tak spodobały się mieszkańcom. Dziękuję Zespołowi Szkół Gospodarczych w Rzeszowie, Zespołowi Szkół Agroprzedsiębiorczości w Rzeszowie m.in. za piękne przyozdobienie sceny, dyrekcjom i kadrze tych placówek a także uczniom tych szkół – naszym wspaniałym wolontariuszom za pracę podczas Karpat na Widelcu – mówi Krystyna Stachowska, wiceprezydent Rzeszowa.

– Choć wspaniałe Karpaty na Widelcu już za nami to do następnej edycji powinien pozostać po nich wyraźny ślad. Restauratorzy, którzy brali udział w festiwalu zapowiedzieli, że część potraw, które prezentowali podczas imprezy, znajdzie się w menu prowadzonych przez nich lokali – dodaje Marcin Purgacz, dyrektor Zespołu Szkół Gospodarczych.

Do konkursu „Najlepszy Smak Podkarpacia”  zgłosiło się ponad 70 producentów. Kapituła konkursowa, pod przewodnictwem Jana Babczyszyna z Polskiej Akademii Smaku, nagrodziła:

W kategorii produkty mleczne tytuły „Najlepszy Smak Podkarpacia 2022” otrzymały: 

  • Serowarnia Piastowska – Mała Szwajcaria z Puław za Ser wędzony Ryszard
  • Serowarnia Swoboda z Fredropola za: Grojer bieszczadzki, Gruszowski matołek, ser Borysławka
  • Gospodarstwo ekologiczne ZUZA – Lucyna Cwynar z Zabratówki za: twarożek ziołowy kozi, twarożek podpuszczkowy kozi z czosnkiem niedźwiedzim
  • RHD Sery od Kwołka z Przeworska za: jogurt naturalny z pieczonym jabłkiem i rodzynkami, ser podpuszczkowy z pomidorem, czosnkiem i bazylią
  • Gospodarstwo rolne Michał Siry z Dynowa za: ser podpuszczkowy – pomidor, oregano, chilli i ser podpuszczkowy – czosnek, pomidor bazylia
  • Kartovia – Kozy w Sadzie z Łosiny Dolnej za: długodojrzewający ser kozi Granit, malinową roladę serową

Grand Prix w tej kategorii otrzymała Ratajka – Manufaktura smaku tradycyjnego z Bojanowa za „LSD” Lasowiacki serek domowy – twaróg kozi kulany

W kategorii produkty mięsne tytuły „Najlepszy Smak Podkarpacia 2022” otrzymały: 

  • Masarnia Lubera z Kolbuszowej za Kiełbasę wiejską Gospodarza
  • Markowa – Zakład Uboju i Przerobu Mięsa Jan Fołta z Markowej za Kiełbasę markowską suchą
  • Regionalne Koło Pszczelarzy Barć z Ulanowa za Miodowe kacze piersi duszone w ciemnym piwie i miodzie
  • Zakłady Mięsne Jasiołka z Dukli za Kiełbasę pradziadka z Dukli

Grand Prix w tej kategorii otrzymała Markowa – Zakład Uboju i Przerobu Mięsa Jan Fołta z Markowej za Galaretę domową

W kategorii owoce i warzywa tytuły „Najlepszy Smak Podkarpacia 2022” otrzymały: 

  • Radosna Twórczość Victorius Witold Deręgowski z Boguchwały za Bio Dżem Truskawkowy z płatkami róży i Bio Truskawki suszone w niskich temperaturach
  • Kawa i Zabawa i Ryś Podkarpacki z Dybawki za Dżem dereniowy

Grand Prix w tej kategorii otrzymała Kawa i Zabawa i Ryś Podkarpacki z Dybawki za Piwny dżem dereniowy

W kategorii piekarnicze i cukiernicze tytuły „Najlepszy Smak Podkarpacia 2022” otrzymały: 

  • Cukiernia Pokusa Marta Rączka-Żurawska z Mielca za kremówkę tradycyjną, szarlotkę bezową, Tort Royal
  • M.Pelczar: Chocolatier Anna Peczar za czekoladę gorzką 70,4 proc. z owocami borówki brusznicy, czekoladę białą 25,9 proc. z owocami derenia, czekoladę mleczną 33,6 proc. z owocami jarzębiny
  • Radosna Twórczość Victorius Witold Deręgowski z Boguchwały za ciastka orkiszowe, Bio Grissini z kozim serem, mazurek bezglutenowy

Grand Prix w tej kategorii otrzymała Cukiernia Pokusa Marta Rączka-Żurawska z Mielca za Ptysie z kremem śmietankowym

W kategorii oleje i tłuszcze tytuły „Najlepszy Smak Podkarpacia 2022” otrzymały: 

  • Sensi Hemp z Rzeszowa za Sensi Oil – olej konopny tłoczony na zimno
  • Przedsiębiorstwo nasienne Centrala Nasienna sp. z o.o. z Sanoka za Olej sanocki rzepakowy
  • Olejarnia Boskie Źródło z Rzeszowa za oleje „Złoty len” i „Olej rydzowy”

Grand Prix w tej kategorii otrzymała Olejarnia Boskie Źródło z Rzeszowa za Olej z pestek dyni

W kategorii miody tytuły „Najlepszy Smak Podkarpacia 2022” otrzymały: 

  • Regionalne Koło Pszczelarzy Barć z Ulanowa za miód nawłociowy i miód wielokwiatowy
  • Pasieka Leśne Miody z Kobylanów za Miód spadziowy iglasty
  • Eko Bałon – Ekologiczne Gospodarstwo Pszczelarskie z Niżnej Łąki za miód spadziowy ze spadzi jodłowej BIO i pyłek kwiatowy z propolisem w miodzie

Grand Prix w tej kategorii otrzymała Pasieka Maciejka Maciej Warcholak z Mielca za miód nawłociowy

W kategorii napoje tytuły „Najlepszy Smak Podkarpacia 2022” otrzymały:

  • Winnica Notabene – Wiesław Kujda za Wino czerwone wytrawne Collis
  • Regionalne Koło Pszczelarzy Barć z Ulanowa za Nalewkę z czarnej porzeczki z miodem i miodem pitnym
  • Gospodarstwo Rolne Henryk Pusz z Orzechowic za Wino białe półsłodkie Renee
  • Kawa i Zabawa i Ryś Podkarpacki z Dybawki za Dereniadę

Grand Prix w tej kategorii otrzymała Winnica Notabene za Wino białe półwytrawne Ortus

W kategorii inne tytuły „Najlepszy Smak Podkarpacia 2022” otrzymały:

  • Kawa i Zabawa i Ryś Podkarpacki z Dybawki za kawę dereniową
  • PPHU „AWB” Alina Becia z Handzlówki za herbatę dereniową

Grand Prix w tej kategorii otrzymała Kawa i Zabawa i Ryś Podkarpacki z Dybawki za Ocet dereniowy

Organizatorzy: Rzeszów Stolica Innowacji, Estrada Rzeszowska, Zespół Szkół Gospodarczych w Rzeszowie

Ambasador Festiwalu: Robert Makłowicz

Zespół Szkół Gospodarczych w Rzeszowie, Zespół Szkół Agroprzedsiębiorczości w Rzeszowie, Klub Podkarpackich Gastronomów, Cech Rzemiosło w Rzeszowie, Cukiernia Julian Orłowski& Kazimierz Rak

Partnerzy: Narodowe Centrum Kultury

Kotanyi – producent przypraw

Browar Łańcut

Folpak.pl – producent opakowań na żywność

KAWMET Odlewnia Żeliwa – producent między innymi kociołków

Valo Food Sp. z o.o. właściciel marki Codzienna Porcja Natury – producent zdrowej żywności – między innymi przypraw, kasz, bakalii, nasion, orzechów

Rzeszowianka – producent wody mineralnej

____________________________

Link do Galerii zdjęć z Festiwalu Karpaty na Widelcu w Rzeszowie | fot. Grzegorz Bukała, Urząd Miasta Rzeszowa